Afscheid van Serry Blommaert: 45 jaar weegtechniek in vogelvlucht

Met zijn 45 jaar ervaring in de weegtechniek heeft hij wel het een en ander meegemaakt en zien veranderen. Op vrijdag 11 november 2016 nemen wij afscheid van Serry Blommaert die gaat genieten van zijn pensioen.

pensioen serry

Toen ik hier kwam werken, toen nog Molenschot, was wegen puur mechanisch. Alles zat aan elkaar met hefbomen en stangen en andere slimme mechanische constructies.

Met behulp van de Norbit technologie van Philips begonnen we die weegsystemen te koppelen met mechanische telwerken, de voorlopers van wat we nu printers noemen. Met behulp van Norbits bouwden we logische schakelingen zoals AND en OR poorten, schakelingen waar we tegenwoordig PLC’s voor gebruiken. Met deze schakelingen stuurden we bijvoorbeeld bunkerwegers aan. Met contacten op de losklep konden we charges totaliseren en deze voor de klant zichtbaar maken met een mechanisch telwerk.

Ook bij weegbruggen pasten we deze technologie toe om vanuit de mechanica een elektronisch signaal te verkrijgen. In de mechanische weegklok bouwden we een codeschijf met fotodiodes en maakten gebruik van een digitale Gray code waarmee we elektronisch het gewicht konden uitlezen.  

Toen de eerste Micro Processor techniek zijn intrede deed, gebruikten we een Intel platform om deze  elektrische signalen verder te automatiseren. Later werden dit Digital Equipment Computers (DEC).

Dit veranderde daarna snel toen we load cells gingen gebruiken. Zo ontstonden zogenaamde hybride weegsystemen waarbij de mechanische trekstang niet meer aan een mechanische weegklok trok maar aan een load cell. Met A/D converters maakten we daar direct een elektronisch signaal van.

Pas later werd wegen een vol-elektronische aangelegenheid toen hefbomen en trekstangen verdwenen en het gewicht direct werd gemeten met load cells.  

Voor de bunkerwegers ontwikkelden we als eerste het zogenaamde SCS systeem: Self Checking Scale, een techniek om elektronisch en automatisch een bunkerweger te controleren op eventuele afwijkingen.

We bouwden ook zelf de eerste weegcomputers en noemden dat PDC’s: PC hardware bouwden we samen met de A/D converter in een industriële kast. Tegenwoordig zouden we dat een Industriële PC noemen die nu kant en klaar te koop zijn maar vroeger maakten we die zelf. Voor deze PDC’s ontwikkelden we de eerste weegbrugsoftware. 

Met de introductie van Windows ontwikkelden we TENTAC, een besturingssysteem om centraal vanuit een controlekamer meerdere bunkerwegers aan te sturen en te controleren en monitoren.

Begonnen op de tekenkamer als elektro engineer, constructeur, project manager en de laatste jaren als CTA’er (Commercieel Technisch Adviseur), onder andere op het gebied van milieustraten en koppelingen met tal van automatiseringssystemen, heeft Serry Blommaert flink wat sporen nagelaten. Dit niet alleen op het gebied van de techniek maar ook in zijn omgang met tal van klanten met wie hij altijd weer oplossingen wist te bedenken.

Serrry bedankt voor alles wat jij in 45 jaar hebt betekend.