Weegsystemen ombouwen en moderniseren: een vak apart

Iets compleet nieuws bedenken en bouwen is vaak makkelijker dan iets dat al bestaat helemaal ombouwen en moderniseren. Zo heb je te maken met beperkingen van de bestaande situatie, onderdelen die niet meer bestaan, gewenning van hoe alles altijd heeft gewerkt en met de beschikbare tijd want de productie moet zo snel mogelijk weer draaien.

Is het weegsysteem dan ook nog eens lang geleden door een andere partij bedacht en gebouwd, dan kun je wel zeggen dat ombouwen en moderniseren een vak apart is. Een belangrijk vak zo vinden wij.

Afbreken en helemaal opnieuw beginnen kan kostbaar zijn en vanuit oogpunt van duurzaamheid ook niet wenselijk. Behouden van wat nog in goede staat verkeert en dat met moderne apparatuur weer in bedrijf stellen zodat het weer vele jaren mee kan, is dan interessanter. Het systeem opnieuw optimaliseren, functionaliteit toevoegen of het juist eenvoudiger en bedieningsvriendelijker maken, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Bij Profclean in Schijndel deed zich de situatie voor dat twee menginstallaties aan modernisering toe waren. De bestaande weegcontrollers, lang geleden geleverd door derden, waren defect en niet meer leverbaar.

Profclean gebruikt de menginstallaties voor de productie van industriële reinigingsproducten. Elke menginstallatie bestaat uit een tank die aan drie load cells is opgehangen en is gekoppeld met een besturingskast.

Bij gebrek aan de oorspronkelijke ontwerpgegevens, maakten we een analyse van het proces en de werkwijze en brachten we voor Profclean de elektrische installatie opnieuw in kaart.

We vereenvoudigden de besturingskasten waarvan een aantal drukknoppen in de loop der tijd toch niet meer gebruikt werden, vervingen de defecte weegcontrollers door de grafische I 410 weegterminal met een doseerapplicatie en stelden het geheel netjes gedocumenteerd weer in bedrijf. Daar kwam wel wat bij kijken, vooral ter plaatse goed kijken en luisteren en goed samenwerken.

Weeg- en doseerinstallatie I410 Profclean

Bijna elke nieuwe weeginstallatie krijgt er ooit mee te maken: ombouw en modernisering. Dat ombouw en modernisering belangrijk zijn, spreekt daarmee voor zich.

Heeft u ook een weeginstallatie die toe is aan ombouw en modernisering? Neem dan contact op met onze sales afdeling.